Haven: Eemskanaal NZ 70, 9713 AB  Groningen.  Seizoen: 1 mei t/m 30 september.


Telefoon: 050-3141728.  Marifoon:  VHF31  e-mail: info@groningermotorbootclub.nl


Historie

De GMC vindt zijn oorsprong bij destijds de notabelen van de stad Groningen. Met de opkomst van jachten, waren in het begin bakdek-kruisers favoriet.
Om in een weekend een toertje mogelijk te maken, werd het GMC eiland op het Paterswoldse Meer aangeschaft. Hierdoor werd het mogelijk om op een mooie zondag naar het meer te varen, daar thee te drinken en vervolgens weer terug. Het is het begin geworden van grotere toertochten, die ook in clubverband werden gehouden.

De vereniging Groninger Motorboot Club is goedgekeurd bij Koninklijk Besluit d.d. 4 November 1922 nr. 46. Dit feit is gepubliceerd in de Staatscourant van Vrijdag 1 en Zaterdag 2 December 1922 nr. 235.

Van 1922 tot 1991 was de vereniging gehuisvest in het Verbindingskanaal tegenover het station waar nu het Groninger museum staat. In 1991 moest de vereniging noodgedwongen verhuizen naar de zogenaamde Niestern-locatie op de kruising van het Winschoterdiep en Eemskanaal naast de Oostersluis.

Uit de notulen van de voorlopige bijeenkomst van houders van pleziervaartuigen, gehouden op Maandag 10 April ’s avonds om half 9 
In Hotel Willems, Herestraat te Groningen. (Hier staat nu Mc Donald's)

 
Ter vergadering waren een 12-tal heren aanwezig.
De Heer Bos verklaarde zich bereid om de vergadering te leiden, terwijl de Heer Swaagman het secretariaat voorlopig onder zijn hoede zou nemen.
Nadat door de vele aanwezigen de wenselijkheid werd bepleit om een club op te richten voor houders van motor pleziervaartuigen, werd besloten deze op te richten en de oprichtingsvergadering te houden op 21 April 1922 ’s avonds om half 9 in Hotel Willems te Groningen.
De Heren Bos en Swaagman verklaarden zich bereid om nog enige liefhebbers, thans niet ter vergadering aanwezig op te roepen, waarna de zeer geanimeerde bijeenkomst door den voorlopige voorzitter werd gesloten.

Bovenstaande alinea is overgenomen uit een compleet verhaal (1922-1990) genaamd 'Het wel en wee van de GMC' samengesteld uit enkele uittreksels van dhr Lakke, uitgebreid en aangevuld uit het archief
door dhr. N.A. Smit (in het document staat een foutief e-mailadres, moet zijn: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)Klik hier voor het leesbare artikel uit de Groninger Gezinsbode
foto: Beeldbank Groningen

 


 

De oude GMC-haven in in 1963. Als je heel scherp kijkt zie je het overslag scheepje  aan de kade voor het station, die de lading uit een groter schip in een trechter lost. Ook is nog de trolley bus te zien en daarachter bussen van de ESA.


 
 

De oude GMC-haven in de begintijd in het verbindingskanaal  


 

 

De scheepshelling van Niestern, de huidige plaats van de GMC-havenJeugzeilen

Jeugdzeilen in vroegere tijden

Copyright © 2017. All Rights Reserved